Podrška razvoju poljoprivrede u nerazvijenim opštinama

Bez autora
Oct 06 2011

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja potpisala je danas ugovore sa 432 privrednika o dodeli sredstava po osnovu Javnog konkursa za realizaciju Programa podrške održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje u nerazvijenim opštinama Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Gradu Novom Pazaru. Ugovore o dodeli sredstava, čiji je ukupan iznos 97,67 miliona dinara, u ime ove kancelarije potpisao je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin. Na pomenutom konkursu odobrena su tri zahteva koja se odnose na izradu projekata i studija iz oblasti razvoja poljoprivrede, čija je ukupna vrednost 7,5 miliona dinara. Takođe, odobrena su i četiri zahteva u vezi sa izradom projekata promocije poljoprivrednih proizvoda, proizvodnje organske hrane sa oznakom geografskog porekla i stvaranja brendova, čija je vrednost 4,6 miliona dinara. Istovremeno, odobreno je i pet zahteva koji se odnose na projekte izgradnje većih objekata – klanica, hladnjača i poljoprivrednih centara, a njihova ukupna vrednost iznosi 17 miliona dinara.

Podrška razvoju poljoprivrede u nerazvijenim opštinamaKancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja potpisala je danas ugovore sa 432 privrednika o dodeli sredstava po osnovu Javnog konkursa za realizaciju Programa podrške održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje u nerazvijenim opštinama Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Gradu Novom Pazaru.

Ugovore o dodeli sredstava, čiji je ukupan iznos 97,67 miliona dinara, u ime ove kancelarije potpisao je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin.

Na pomenutom konkursu odobrena su tri zahteva koja se odnose na izradu projekata i studija iz oblasti razvoja poljoprivrede, čija je ukupna vrednost 7,5 miliona dinara. Takođe, odobrena su i četiri zahteva u vezi sa izradom projekata promocije poljoprivrednih proizvoda, proizvodnje organske hrane sa oznakom geografskog porekla i stvaranja brendova, čija je vrednost 4,6 miliona dinara. Istovremeno, odobreno je i pet zahteva koji se odnose na projekte izgradnje većih objekata – klanica, hladnjača i poljoprivrednih centara, a njihova ukupna vrednost iznosi 17 miliona dinara.

Najveći broj odobrenih zahteva, njih 404, odnosio se na izgradnju manjih proizvodnih objekata, najčešće plastenika, čuja je ukupna vrednost 55,77 miliona dinara, dok se 16 zahteva odnosilo na projekte izgradnje štala i sušara, vrednosti 12,8 miliona dinara.

Najviše projekata odobreno je u opštini Tutin – 157, zatim u Novom Pazaru 122, u Sjenici 58 zahteva, Prijepolju 60 i Priboju 28. Sedam projekata je regionalnog karaktera, dok iz Nove Varoši nije stigao nijedan zahtev u predviđenom roku trajanja konkursa.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će pomoći da sredstva dobijena po osnovu javnog konkursa doprinesu povećanju efikasnosti i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i stočarstva u ovom delu naše zemlje.

Od privrednika koji su danas dobili pomenuta sredstva očekuje se da nastave da usavršavaju svoja znanja o najnovijim tehnologijama u agrobiznisu, prate svetske i evropske standarde i da ih primenjuju koliko to uslovi dozvoljavaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik